Izleti s Raba

Otok Rab

Otok Rab sa susjednim otočićima čini rapsku otočnu skupinu koja se, smještena na kvarnerskom prostoru, nalazi na izuzetno povoljnom geografsko-prometnom i geografsko-turističkom položaju u odnosu na europsko i domaće turističko tržište.

otok rab

Iako je Rab prekrasan otok s preko 30 pješčanih plaža od kojih neke možete vidjeti i u našem blogu o Atrakcijama otoka Raba  možda se saželite posjetiti neke i od okolnih atrakcija kvarnerskog arhipelaga. Ovo se neke od naših preporuka za vas:

Izlet do Golog otoka

Naš Vojko vam pruža dojmljiv izlet oko otoka u u brodu sa simpatičnom i iskusnom posadom. Plovi se do Zavratnice, Golog otoka i Svetog Grgura.

Goli otok ili kako ga također zovu “Alcatraz na Jadranu” najviše je služio zarobljenicima. Prvo ruskim zarobljenicima Prvog svjetskog rata za vrijeme Austro-Ugarske. Austro-Ugarska ga je izabrala za zarobljenički logor ne samo zbog nenaseljenosti, već najviše zbog nemogućnosti bijega. To je prirodno izoliran otok bez raslinja i pitke vode, s jakim vjetrovima i morskim strujama. Logor je raspušten po završetku rata.

Drugi je put na Golom otoku oformljen logor 1949. godine. Osnovan je po nalogu KPJ (Komunističke partije Jugoslavije) za jugoslavenske političke zatvorenike nakon sukoba Staljina i Tita 1948. godine (vrijeme Rezolucije Informbiroa).

Pogledajte kako taj otok izgleda danas. Polazak je svaki dan u 9:30, a povratak oko 18:30 te u cijenu je uključen ručak!

Više o izletu

goli otok izlet
Goli otok danas

 

Izlet do Lošinja

Lošinj je jedan od najljepših otoka našeg kraja. Bistro more, čist zrak, bogatstvo flore i faune, blaga mediteranska klima odlike su cresko – lošinjske otočne skupine koja se proteže od sjeverozapada prema jugoistoku u dužini od 99 kilometara.

Istražite s Barba Šimom taj sunčani otok i to po ovom rasporedu:

  • 9:30 polazak iz gradske luke
  • 10:30 kupanje na Trsteniku
  • 13:00 dolazak na Lošinj, ručak na brodu, slobodno vrijeme za prekrasnu šetnju i razgledavanje otoka ili osvježavajuće kupanje
  • 14:30 povratak na Rab uz stanku za kupanje na otočiću Palacolu i Dolfinu
  • 18:30 povratak u luku Rab

Ovo je odličan obiteljski izlet, pun doživljaja i avantura. Djeca uživaju u kupanju, a roditelji na sunčanju.

Istražite više

 

lošinj
Otok Lošinj

 

Izlet brodom oko otoka Raba

Odličan odmor zahtjeva savršene destinacije. Upravo Mala Maris to nudi. Čak pet destinacija koje ćete posjetiti u jednome danu punom sunca, kupanja i razgledavanja. Sigurno ćete sa sobom donijeti dobru volju a ponijeti osmijeh sa lica i vječne uspomene kojih ćete se uvijek vrlo rado sjećati.

5 destinacija koje možete obići:

1. Zavratnica

Naša prva destinacija je uvala Zavratnica, skriveni biser Parka prirode Velebit. Okružen 100 metara visokim krškim liticama i pogledom na Velebit, krasi ga kristalno čisto i hladno more. U sredini zaljeva na dubini od nekoliko metara vidi se olupina potopljenog njemačkog broda iz Drugog svjetskog rata. U Zavratnici živi 129 biljnih vrsta koje zajedno čine zelenu oazu uvučenu u kopno.

2. Plaža Njivice-raj za kupače

Takozvana plaža jaja, ova uvala je posebna jer je u potpunosti prekrivena šljunkom koji oblikom i bojom podsjeća na jaja. Osim same plaže, more uvali je izuzetno čisto i čisto pa je ronjenje poseban užitak. Ovdje imamo pauzu za kupanje (30 minuta).

3. Goli otok-komunistički zatvor i logor

Goli otok zbog rijetkog raslinja i kamenjara doista izgleda golo. No, njegova ljepota i privlačnost leže upravo u ovom bijelom kamenu i prirodi. Neplodni otok, poznat i kao hrvatski Alcatraz, bio je mjesto ozloglašenog političkog zatvora i delinkventnog obrazovnog centra u bivšoj državi, s mnogo ostataka zgrada i dvoranom u kojoj se može pogledati dokumentarac. Ako vas Goli otok ne zanima s povijesne točke gledišta, možete proći malim vlakićem kroz prirodu i kupati se u jednoj od uvala.

izlet sveti grgur
Sveti Grgur

4. Sveti Grgur

Otočić Grgur suprotnost je Golom otoku: gusta borova šuma i hladovina. Idealna je stanica za odmor i kupanje ili okrepu u jedinom kafiću u luci, a u šumi nas najčešće dočekaju i pitomi jeleni koje možete hraniti. Manje je poznato da je na Grguru bio i ženski kazneni logor, ali su od tih strašnih godina ostale samo poneke ruševine stopljene s okolišem. Kao ni Goli otok, Grgur nije naseljen, možete sresti samo poneku ovcu i prekrasne jelene lopatare.

5. Suha Punta (uvala Armata ili Planka)

Područje Suhe Punte na poluotoku Kalifrontu smatra se jednim od najljepših dijelova Rabe. Suha Punta se nalazi na sjeverozapadnom dijelu otoka i skriva mnoge pješčane i kamenite uvale sa tirkizno-smaragdnim morem. Zadnje ćemo zrake sunca ispratiti u nekoj od uvala okruženih borovima i zvucima cvrčaka. Nakon ove lijepe jednodnevne avanture oko otoka Mala Maris plovi natrag na Rab, kroz uvalu Eufemija (zapadna strana otoka) koja nudi slikovit pogled na staru jezgru otoka Raba sa četiri zvona i gradskim zidinama. Plovimo natrag na Rab kroz uvalu Eufemije (zapadna strana otoka) koja nudi slikovit pogled na staru jezgru Raba s četiri zvonika i gradskim zidinama.

Zainteresirani ste za ovaj izlet? Pogledajte više ovdje

O AUTORU